Tisk zloženk

Zloženka je izjemno učinkovit potrošni promocijski material, ki ga praviloma uporabljamo v trgovinski dejavnosti, v turizmu na informacijskih točkah, za sejemske predstavitve, skratka povsod tam, kjer je večji pretok ljudi in v primerih, da imamo sveže informacije o tem, kar delamo.

Kaj je pred tiskom zloženke dobro vedeti?

Cena tiska zloženke

Cena tiska je odvisna od mnogo faktorjev,  primarni so predvsem naklada, format, način zgiba zloženke in različne dodelave, kot je na primer plastifikacija ali offset lak.

Podobno kot pri ostalih tiskovinah, je cena na kos zloženke pri večji količini nižja.

Posebnosti pri navajanju formata zloženke

Posebnost zloženk je, da jih označujemo z dvema formatoma. Z odprtim formatom označujemo dimenzije zloženke (širina * višina), ko je odprta/razprta. Z zaprtim formatom pa definiramo format, ko je zloženka zložena v željen zgib.

Priprava datotek

Datoteke je potrebno pripraviti z upoštevanjem določenih pravil. Najbolje, da vam datoteke pripravi strokovnjak. Posebnost pozornost je potrebno nameniti predvsem pravilnemu formatu, da besedilo ne postavimo na mesto zgibanja in da dodamo 5 mm odmik besedila od roba porezave (margins). 

Primeri nekaj klasičnih - najbolj pogostih zgibov

V zgib

4 strani

C zgib

6 strani

Nepopolni okenski zgib

6 strani

Z zgib

6 strani

Harmonika

8 strani

Popolni okenski zgib

8 strani

Podatki, ki jih potrebujemo v primeru vašega povpraševanja

Z naklado navedemo, koliko zloženk želimo natisniti.

Pri formatu zloženke navedemo odprt in zaprt format. Z odprtim formatom označujemo dimenzije zloženke (širina * višina), ko je odprta/razprta. Z zaprtim formatom pa definiramo format, ko je zloženka zložena v željen zgib.

Definiramo tudi željeni zgib. Poznamo kar nekaj različnih zgibov, nekaj klasičnih in najbolj uporabljenih primerov je predstavljenih na spletni strani pred vami (zgoraj). 

Pri navedbi formata je optimalno, da zraven dopišete ali gre za pokončen ali ležeč format.
Običajno v Evropski uniji formate navajamo na sledeč način: Širina x Višina. Primer:  210 x 297 mm (pokončen A4 format).

Angleži imajo svoj način navedbe formata, in sicer: Višina x Širina (v obratnem vrstnem redu), zato je pomembno, da tudi z besedo navedete ali gre za pokončen ali ležeč format.

Izberete željen papir za vašo zloženko in določite gramaturo.
Običajno se stranke pri papirju odločijo za sijajni (gloss) ali mat premazni papir, odvisno od željenega učinka zloženke. 

Primer: 130 gramski Silk papir.

Določimo pakiranje, na voljo je več opcij.

Pri zloženkah se stranke običajno odločijo za pakiranje v škatle.

V primeru večjih naklad se škatle postavi na palete in se jih primerno zaščiti.

Tiskovine lahko prevzamete pri nas (Ex works) ali prevoz organiziramo mi.

Stopite v stik z nami

Close Menu